
- Szczegóły
- Kategoria: Piszą inni
W miesięczniku ZNAK ukazał się wywiad Marzeny Zdanowskiej z przewodniczącym REFA o. Stanisławem Jaromi. Oto niektóre z pytań na jakie próbuje odpowiedzieć o. Stanisław:
Czy ekologia leży w polu zainteresowań Kościoła katolickiego?
Jakie idee w debatach o ekologii są wkładem katolicyzmu?
Z czego wynika wezwanie do odpowiedzialności w katolicyzmie?
Jak interpretować biblijne słowa "Czyńcie sobie ziemię poddaną”?
Przed ludzkością pojawiają się pewne wyzwania, takie jak zmiany klimatyczne czy klęski głodu, i uzyskujemy na nie odpowiedzi ze strony nauki w postaci nowych technologii. Cechy roślin możemy zaprojektować w laboratorium. Trwają prace nad wieloma rozwiązaniami, które zminimalizują wpływ zmian klimatu. Czy nie należy z tego korzystać?

Czytaj więcej: Przyszłość Planety wg Kościoła – wywiad z o. Stanisławem Jaromi
- Szczegóły
- Kategoria: Piszą inni
Przeglądając wakacyjną prasę w wydaniu papierowym i elektronicznym, warto sięgnąć także za ocean. W amerykańskim magazynie „St. Antony Messanger” (08/2012) wydawanym przez American Catholic.org ukazał się wywiad z o. Joe Rozansky OFM, franciszkaninem i dyrektorem biura generalnego „Franciszkanie na rzecz Sprawiedliwości, Pokoju i Ochrony Stworzenia” (JPIC). Fragmenty wywiadu publikujemy na naszej stronie. JPIC (po polsku SPOS) jest jednym z partnerów REFA.
- Szczegóły
- Kategoria: Piszą inni
Jak co roku największa, światowa wystawa ogrodów w Londynie przyciągnęła dziesiątki tysięcy zwiedzających. Obok motywów tradycyjnego ogrodu wiejskiego, projektanci kładą nacisk na rozwiązania ekologiczne, bioróżnorodność i równoważenie działalności człowieka. Czy współczesny trend zgodny z ideą "powrotu do natury" na trwale wpisze się w nasz stosunek do ogrodów, a w szerszej skali - do otaczającej przyrody i krajobrazu?
Czytaj więcej: Chelsea Flower Show 2012: Ogrody bliżej natury
- Szczegóły
- Kategoria: Piszą inni
W wakacyjnym, cotygodniowym cyklu „APETYT NA POLSKĘ” publicyści „Tygodnika Powszechnego” przyglądają się polskim tradycjom kulinarnym, ekologicznym wyrobom i lokalnym specjałom, z których słyną różne regiony Polski. Poznajemy unikalną produkcję kiełbasy Lisieckiej, soków z okolic Łącka, serów zagrodowych, rodzimych win gronowych czy najlepszego chleba na Mazowszu. Przeczytamy także o niezwykłych ludziach z pasją, dzięki którym.. Polska naprawdę smakuję!
Czytaj więcej: „Apetyt na Polskę” w Tygodniku Powszechnym: Chleby z Grzybowa
- Szczegóły
- Kategoria: Piszą inni
Nie jest łatwo porządnie pisać o naszej relacji do zwierząt… właściwie oceniając nowe osiągniecie nauki, uwzględniając zmieniającą się wrażliwość społeczną, mając świadomość niezdążania refleksji filozoficznej i etycznej.
Tym cenniejsze są takie próby. W ostatnim tygodniu zanotowałem dwie bardzo udane.
To teksty Elżbiety Wiater i Szymona Hołownii.