Czy frajerstwem jest kupowanie żywności ekologicznej czy tanich produktów, jak szynka czy ser, które poza nazwą mają z tymi produktami niewiele wspólnego? - pyta Karol Przybylak promotor żywności ekologicznej i redaktor czasopisma „Biokurier. Polemizując z opinią jednego z krytyków kulinarnych Macieja Nowaka, pokazuje jak w Polsce tłamszona jest energia rolników i pomysły na sprzedaż i przetwórstwo towarów m.in. dlatego, że otwarcie małej gospodarskiej przetwórni czy masarni wiąże się ze spełnieniem wyśrubowanych wymogów, którym żaden rolnik nie jest w stanie sprostać bez dodatkowego wsparcia finansowego i merytorycznego.

Czy mamy w Polsce stepy? Dlaczego zawilca gajowego nie ma co szukać na łące, a firletki poszarpanej w lesie? Jak cenne są nasze zbiorowiska muraw kserotermicznych? – czy takie pytania pojawiły się nam kiedyś? zwłaszcza w czasie wycieczki po Lubelszczyźnie czy Zamojszczyźnie… O nich rozmawiają REFowcy z kręgu lubelskiego, a dokładnie Krzysztof Wojciechowski i Rafał Jasiński przepytują z nich fachowca od tych spraw dr Annę Cwener. Rozmowę, której fragmenty publikujemy, uzupełniona jest o prezentację projektu ochrony muraw kserotermicznych w Polsce oraz monografii nt. roślin kserotermicznych.

St. Anthony MessangerPrzeglądając wakacyjną prasę w wydaniu papierowym i elektronicznym, warto sięgnąć także za ocean. W amerykańskim magazynie „St. Antony Messanger” (08/2012) wydawanym przez American Catholic.org ukazał się wywiad z o. Joe Rozansky OFM, franciszkaninem i dyrektorem biura generalnego „Franciszkanie na rzecz Sprawiedliwości, Pokoju i Ochrony Stworzenia” (JPIC). Fragmenty wywiadu publikujemy na naszej stronie. JPIC (po polsku SPOS)  jest jednym z partnerów REFA.

O. Stanisław Jaromi

W miesięczniku ZNAK ukazał się wywiad Marzeny Zdanowskiej z przewodniczącym REFA o. Stanisławem Jaromi. Oto niektóre z pytań na jakie próbuje odpowiedzieć o. Stanisław: 

Czy ekologia leży w polu zainteresowań Kościoła katolickiego? 
Jakie idee w debatach o ekologii są wkładem katolicyzmu?
Z czego wynika wezwanie do odpowiedzialności w katolicyzmie?
Jak interpretować biblijne słowa "Czyńcie sobie ziemię poddaną”?
Przed ludzkością pojawiają się pewne wyzwania, takie jak zmiany klimatyczne czy klęski głodu, i uzyskujemy na nie odpowiedzi ze strony nauki w postaci nowych technologii. Cechy roślin możemy zaprojektować w laboratorium. Trwają prace nad wieloma rozwiązaniami, które zminimalizują wpływ zmian klimatu. Czy nie należy z tego korzystać? 

chleb Hruby z GrzybowaW wakacyjnym, cotygodniowym cyklu „APETYT NA POLSKĘ” publicyści „Tygodnika Powszechnego” przyglądają się polskim tradycjom kulinarnym, ekologicznym wyrobom i lokalnym specjałom, z których słyną różne regiony Polski. Poznajemy unikalną produkcję kiełbasy Lisieckiej, soków z okolic Łącka, serów zagrodowych, rodzimych win gronowych czy najlepszego chleba na Mazowszu. Przeczytamy także o niezwykłych ludziach z pasją, dzięki którym.. Polska naprawdę smakuję!