• Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czas dla Stworzenia w Koszarawie, 26.09.2024

Świętowanie Stworzenia w 2024 r. miało wyjątkowy jubileuszowy wymiar obchodów 800-lecia otrzymania stygmatów przez św. Franciszka z Asyżu tuż przed Rokiem Świętym 2025, w którym obchodzimy 800-lecie Pieśni słonecznej. To właśnie do niej odwołuje się papież Franciszek w encyklice Laudato si’

W ramach Czasu dla Stworzenia Ruch Ekologiczny św. Franciszka z Asyżu (REFA), Wspólnota Laudato si’ oraz portal Święto Stworzenia zorganizowały świętowanie ze św. Franciszkiem z Asyżu, patronem ekologów, w Koszarawie u podnóża Babiej Góry w Beskidzie Wysokim w czwartek 26.09.2024 r. W Parafii św. Karola Boromeusza w Koszarawie rozpoczęto uroczyście świętowanie Mszą św. z dziękczynieniem za plony ziemi i z poświęceniem przyniesionych przez rolników i młodzież nasion oraz owoców pracy rolników, ogrodników i pszczelarzy. Uroczystościom przewodniczył franciszkanin o. dr Stanisław Jaromi. Po Mszy św. i Pochwale Stworzenia na placu kościelnym poświęcono przyniesione plony i zwierzęta domowe. 

Warto nadmienić, że plebania parafii szczyci się pięknym przydomowym ogrodem św. Franciszka z warzywnikiem, tradycyjnymi rabatami kwiatowymi, kurkami i królikami, które konsumują resztki z kuchni, stołu i ogrodu oraz wzbogacają ogrodowy kompostownik w nawóz naturalny.

Następnie w Gminnym Centrum Kultury i Turystyki w Koszarawie odbyło się seminarium ekologiczne z degustacją tradycyjnego góralskiego jadła.

Gospodyni Dyrektor GCKiT Anna Wilczęga i Anna Bednarek, rolniczka ekologiczna z gospodarstwa edukacyjnego „Harbaciane Pola”, przywitały uczestników i zaproszonych gości oraz zaprezentowały izbę regionalną z eksponatami dziedzictwa historycznego i kulturowego oraz ludowego rzemiosła.

W ramach seminarium ekologicznego wygłoszone zostały następujące konferencje:

  • Chrześcijanin a ekologia – o. dr Stanisław Jaromi OFMConv, przewodniczący REFA,
  •  Lokalne dziedzictwo kulturowe i ochrona wartości – Barbara Rosiek, etnograf muzeum w Żywcu,
  • Więzi międzypokoleniowe, braterstwo i pobożność ludowa skarbnicą  franciszkańskiego stylu życia –   Anna Bednarek, gospodarstwo edukacyjne „Harbaciane Pola”.

Podsumowaniem seminarium były rozmowy o ekologii integralnej, przyjaźni, wspólnocie, braterstwie i czynnym uczestnictwie w uzdrawianiu naszego wspólnego domu – Ziemi, o trosce o młode pokolenie i przekazywanie wartości i wzorców chrześcijańskich relacji i więzi międzypokoleniowych. Uczestników zapoznano z materiałami edukacyjnymi z zakresu ekologii integralnej, projektów realizowanych przez REFA, udostępniono także materiały informacyjne o encyklice Laudato si’ papieża Franciszka oraz prezentowano książki napisane lub zredagowane przez o. dr Stanisława Jaromiego: Boska Ziemia, Czyńcie sobie Ziemię Kochaną, Patron Ekologów, Kościół w dobie antropocenu, Laudate Deum. Papieża Franciszka walka o klimat i inne.

Na zakończenie, po Pochwale Stworzenia św. Franciszka, dalsze rozmowy o prawdziwej franciszkańskiej ekologii integralnej odbywały się przy tradycyjnym poczęstunku „Bezpośrednio od Polskiego Rolnika” i degustacji lokalnego jadła góralskiego. Największym wzięciem cieszyły się ryby złowione, przyprawione i uwędzone przez ks. Proboszcza. To był prawdziwy rarytas i ozdoba stołu, a także wyraz serdecznych relacji i więzi. Uczestnicy wyrazili wdzięczność za tak smakowite i symboliczne ubogacenie wspólnego stołu. Nikomu nie zabrakło rybki i tradycyjnego jadła. Na zakończenie wykonano wspólną fotografię i złożono życzenia w duchu franciszkańskim, aby nikomu nie zabrakło chleba powszedniego dla zdrowia ciała i duszy. Ten chleb daje siłę i moc do czynienia Ziemi kochaną, do braterskiej miłości Boga i bliźniego, całego stworzenia oraz Ziemi, wspólnego domu i żywicielki wszelkich istot żywych.

Wydarzeniami towarzyszącymi seminarium były zwiedzanie gospodarstwa edukacyjnego „Harbaciane Pola” w Jeleśni, Izby Regionalnej w Koszarawie, prezentacja materiałów edukacyjnych REFA, a także kiermasze książki oraz lokalnych wyrobów kulinarnych i rękodzieła.

AB – REFA

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Please publish modules in offcanvas position.