• slajd szkola liderow
  • slajd COP 24
  • slajd COP24 1
  • slajd na karuzele 2018 w3
  • slajd czas dla stworzenia
  • Nową propozycją REFAjest Szkoła liderów ekologii integralnej. Jej inauguracja miała miejsce w czasie warsztatów jakie w dniach 6-11.07.2018 odbyły się w Grzybowie...
  • Franciszek do katolickich ekologów z całego świata mówił, że polecenie, jakie Pan Bóg skierował do św. Franciszka, by odbudował jego dom, można odczytać także w sensie ekologicznym. Dziś bowiem w ruinie jest nasza planeta, która pilnie potrzebuje naprawy. Ponownie zwrócił uwagę na pilną potrzebę ekologicznego nawrócenia, zmiany stylu życia i konsumpcji i wspólnych działań na rzecz ekologii integralnej.
  • Przed COP24 w Katowicach: "W kwestiach ekologicznych Kościół w Polsce nie jest biernym obserwatorem rzeczywistości, lecz jest ważnym uczestnikiem debaty". Czy możemy się spodziewać większej aktywności polskiego Kościoła w duchu ekoencykliki Laudato si'?
  • Budujemy sieć kontaktów, szkolimy się, w jaki sposób współpracować na rzecz stworzenia i co powinniśmy zrobić, żeby zwiększyć świadomość katolików w tematach ochrony przyrody, środowiska i klimatu. Szkoła liderów ekologii integralnej jest do tego szansą...
  • O zapewnienie wszystkim dostępu do wody pitnej oraz troskę o źródła, rzeki, zbiorniki wodne, morza i oceany oraz ich różnorodność biologiczną zaapelował papież w swoim przesłaniu z okazji Światowego Dnia Modlitwy o Ochronę Świata Stworzonego...

Zrównoważone rolnictwoOd kilku lat rośnie liczba wysokiej rangi dokumentów ONZ i innych instytucji opowiadających się za wspieraniem drobnych rolników i rolnictwa ekologicznego. Ma to znaczenie również dla niewielkich rolników z naszego kraju, którzy na co dzień prowadzą walkę o legalizację i wspracie dla sprzedaży swoich produktów. W trakcie inauguracji Międzynarodowego Roku Rolnictwa Rodzinnego, dyrektor generalny FAO, Jose Graziano da Silva podkreślił ogromny potencjał produkcyjny gospodarstw rodzinnych dla poprawy bezpieczeństwa żywnościowego i ochrony zasobów naturalnych.

Karta Gospodarstw RodzinnychRok 2014 został ogłoszony przez ONZ Międzynarodowym Rokiem Rolnictwa Rodzinnego. W ten sposób zwraca uwagę świata na ogromny potencjał, jaki posiadają rolnicy rodzinni, aby wyeliminować głód i chronić zasoby naturalne. Polską propozycją na ten rok jest Karta Gospodarstw Rodzinnych. Warto poznać jej treść i ją poprzeć… Według FAO w 93 krajach na świecie gospodarstwa rodzinne stanowią średnio ponad 80 procent wszystkich gospodarstw. Zarówno w krajach rozwiniętych jak i rozwijających się są głównymi producentami lokalnej żywności. Jednak wiele z nich nie może zaspokoić nawet potrzeb własnych rodzin.

Pielgrzymka rolnikow ekologicznychJubileuszowa pielgrzymka 30.11.2013 zgromadziła na Jasnej Górze ok. 500 rolników ekologicznych. Razem modlili się o błogosławieństwo dla swej trudnej pracy i w kręgu dzielili się nawzajem owocami swej pracy, wysłuchali konferencji o. Stanisława Jaromi oraz zastanawiali nad przyszłością ruchu Ekologicznego Bożego Rolnictwa. Prezentujemy tekst o. Stanisława przygotowany na ową pielgrzymkę i wydrukowany w piśmie EkoArka. Przypomnijmy: trwa polska debata na temat jakości żywności, przyszłości rolnictwa czy dobrostanu zwierząt hodowanych. Nie może zabraknąć w tej dyskusji perspektywy chrześcijańskiej.

Już w sobotę 30 listopada 2013 po raz dziesiąty rolnicy ekologiczny będą pielgrzymować na Jasną Górę, aby razem modlić się, prosić o błogosławieństwo dla swej trudnej pracy oraz dzielić jej owocami. Kazanie na Mszy św. o godz. 12.00 w kaplicy Matki Bożej Częstochowskiej wygłosi przewodniczący REFA o. Stanisław Jaromi.
Przestawiamy cały program pielgrzymowania.

 

 

Skąd taka fascynacja wskaźnikami ilościowymi, parametrami stałego wzrostu i wielkimi gospodarstwami? – zastanawiałem się słuchając ekspertów z Narodowej Rady Rozwoju uczestnicząc 6.04.2016 w jej posiedzeniu nt. wsi i rolnictwa. Zabrałem więc głos, by powiedzieć, że to małe jest piękne! Bo takie gospodarstwa dostarczają najlepszą żywność, która ma twarz konkretnego rolnika. Bo to od niego zależy jakość wsi i rolnictwa, od jego miłości do ziemi i do swej pracy. On też najszybciej reaguje na zmiany klimatyczne, gospodarcze czy wszelkie kwestie bezpieczeństwa, w tym żywnościowego, on też najlepiej wpływa na bioróżnorodność.

Nowa publikacja Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje pozytywne przykłady działań rolniczych będących odpowiedzią na wyzwania związane ze zmianami klimatu. Podkreśla konieczność nowego podejścia do produkcji żywności. Autorzy publikacji przekonują, że przekształcenie światowego rolnictwa na bardziej przyjazne klimatowi nie tylko pomoże zapobiec przyszłym kryzysom żywnościowym, ale także niesie ze sobą szansę na odnowę gospodarczą i rolniczą obszarów wiejskich. Dotyczy to szczególnie drobnych rolników w krajach rozwijających się, którzy dotknięci są ubóstwem i głodem.

pszczoly-CC-malePszczoły są niestrudzonymi towarzyszami naszej codzienności. Kiedy przyroda budzi się do życia wydając pierwsze kwiaty, pojawiają się w ich pobliżu. To znaczy pojawiały się i gdzie niegdzie nadal przylatują. Od pewnego czasu obserwuje się również w Europie dość smutne zjawisko. Nie chodzi tu jedynie o ckliwe sentymenty – pszczoły zaczynają masowo wymierać. A pełnią niezwykle istotną funkcję w ekosystemie i gospodarce. Zapylając rośliny zapewniają ich obfite owocowanie, co naukowcy określają pojęciem usług ekosystemów. Rezultat pszczelej pracy spoczywa na naszych talerzach... nie tylko w postaci miodu.

wierzby-maleCoraz więcej ludzi na świecie jest świadomych, że przyjdzie nam „zapłacić” za bezmyślność i brak troski wobec tego, co zostało nam dane na tej planecie. Jeszcze można spotkać „twardzieli”, którzy nadal uważają, że przyczyn suszy, trąb powietrznych i powodzi, zmuszających doemigracji miliony ludzi rocznie, nie należy szukać u samego człowieka. Są jeszcze punkty sporne, ale wątpliwości już nie ma, że naturalne zasoby są ograniczone, a przyroda wymaga ochrony. Troska o naturę i troska o siebie  idą w parzę z poczuciem, że wszystko łączy głębszy sens, a na świecie nie jesteśmy przypadkiem.

scape-rolniczy-CC-miniJak każdy inny region na świecie, Europa będzie doświadczać różnorakich skutków zmian klimatycznych: od zmiennej pogody, przez wyższe temperatury, po straty w plonach. Chociaż Europa jest najmniejszym z kontynentów i zajmuje stosunkowo niewielką powierzchnię, konsekwencje zmian klimatycznych nie będą jednakowe na całym jej obszarze i sposoby adaptacji z konieczności będą różnić się między północą a południem kontynentu. Na południu Europy wyższe temperatury zwiększą ryzyko suszy, natomiast w jej północnej i północno-zachodniej części wzrost opadów może skutkować częstszymi powodziami.

Rolnicy ekologiczni i tradycyjniRolnicy ekologiczni i tradycyjni są na pierwszej linii boju o zachowanie naszych tradycyjnych potraw i smaków, naszego dziedzictwa w postaci nasion czy metod uprawy. Dostarczając żywność, która jest najzdrowsza, kochając ziemię i traktując swą pracę jako powołanie jednocześnie podejmują olbrzymi wysiłek przeciwstawienia się globalnej żywności no-name produkowanej przez ponadnarodowe korporacje i dostarczanej na rynek przez międzynarodowe sieci handlowe. Każde spotkanie z nimi jest świętem i duchową odnową…

 

Dobre Żniwa o dobrym rolnictwie

W dniach 4 i 5 kwietnia 2013 r. w Grzybowie odbyło się seminarium: „Dobre Żniwa 10 – współpraca w rolnictwie ekologicznym”. Była to znakomita okazja do poznania tej wciąż niszowej grupy rolników ekologicznych, opowiadających z pasją o swojej działalności, sukcesach i codziennych zmaganiach. Część z zaprezentowanych prezentacji pokazywała szerszy, globalny kontekst problemów dotyczących m.in. kwestii własności ziemi, GMO oraz kierunków w jakim podąża współczesne światowe, europejskie i polskie rolnictwo. Nie zabrakło także ekspertów z Niemiec, Ukrainy i Brukseli. Prezentujemy relację i foto-reportaż ze spotkania.

Żywność lekiem a lek żywnością Słowa Hipokratesa „Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek twoją żywnością” znajdują praktyczne zastosowanie w diecie owocowo – warzywnej, jaka jest pomocna w  pokonaniu wielu chorób, głównie tzw. cywilizacyjnych. Profilaktyka zdrowotna i przywracanie zdrowia  przez jedzenie ekologicznych owoców i warzyw było 27 stycznia br. tematem  cotygodniowej audycji rolniczej na antenie Radia Maryja. Jej gospodarz, red. Michał Grabianka zaprosił do toruńskiego studia grono osób, które przekonywały, że lekarstw niekoniecznie  musimy szukać w aptece.

Tylko zaufanie przyrodzie oraz cierpliwe stosowanie sprawdzonych przez wieki naturalnych metod uzdrawiania organizmu jest najprostszym, najbezpieczniejszym, najskuteczniejszym i najtańszym sposobem powstrzymania wielu najrozmaitszych uciążliwych dolegliwości i chorób - wyznawał Zbigniew Przybylak. Żegnamy z żalem tego wielkiego społecznika, znawcę przyrody i przewodnika po tajemnicach Bożego Stworzenia, który 1 lipca 2012 odszedł do Domu Pana.